GenelHaberlerSerbest Kürsü

Bir Soru Bir Cevap (Eurobond Zararı)

Değer artış kazancında zarar mahsubu

Soru :

Merhabalar Sitenizde araştırmama rağmen aşağıda yazdığım konunun net cevabını bulamadım. Gerçek mükellef olarak Tevkifat oranı sıfır olan eurobond satışında hem alım maliyeti endeksleme Sonucu hem de esasen satış günü merkez bankası kurunun alıştaki kura nazaran daha düşük olması neticesi zarar oluşmakta ve başka bir gelir veya gider bulunmamaktadır. Ve zarar sebebiyle beyanname verilmemektedir. Bu oluşan zarar acaba ileriki 5 yıl içinde olası bir başka eurobond satış işleminde oluşacak değer artış kazancından mahsubu gelir vergisi kanununa istinaden mümkün müdür ? Stopaj yoluyla Tevkifat yapılan menkul sermaye satışları durumunda aynı yıl içinde birden fazla kar ve zarar mahsubu mümkün olduğu veya Farklı gelirlere menkul sermaye değer artış zararının mahsub edilemeyeceği yazılı. Ama eurobond gibi Tevkifat yapılmayan aynı tür menkul sermaye satış zararı mahsubu konusuna değinilmemiş. Başka bir gelir ve gider yine bulunmamaktadır. Bu konuyu aydınlatılmasına yardımcı olabilirseniz çok memnun olacağım.

Teşekkürler, Saygılarla

Cevap :

Ali Bey merhaba,

GVK’nın 88. maddesi uyarınca vergiye tabi gelirin toplanmasında ve beyanında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir. Kanunun 80’inci maddede yazılı, eurobond gibi menkul kıymet ya da hak satışı gibi diğer kazanç ve iratlardan doğan zararlar ise mahsup edilemez.

Yapılan mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz.

Sorunuzdan anladığım kadarı ile Hazine tarafından ihraç edilmiş eurobond alım satımından kaynaklanan iradın ya da eurobond faiz gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili soru sormaktasınız.

Bildiğiniz üzere GVK Mük. 80. maddeye göre bir takvim yılında eurobond satışından elde edilen kazancının tamamı vergiye/beyana tabidir. ( gerekli endeksleme yapıldıktan ve giderler düşüldükten sonra). Alım satımın zararla sonuçlanması halinde, aynı dönemde, aynı nev’iden kaynaklanan kara mahsup edilir. Başkaca bir gelir yoksa bu zarar beyan edilmez.

Eurobond faiz gelirleri ise belli haddi geçerse beyana tabidir.

Gelir vergisinin yukarıda yer alan hükmünden de anlaşılacağı üzere, bir döneme ait zararın ileriki dönemin gelirlerinden mahsup edilebilmesi için bu zararın, ticari, zirai, serbest meslek kazançlarında olduğu gibi beyan edilmiş olması gerekir. Aksi halde mahsubu mümkün değildir.

Bu minvalde eurobondların, kur farkından ya da endekslemeden kaynaklanan bir zararın aynı yıl içinde kendi içinde mahsubu mümkün iken, ileri dönemlerin herhangi bir gelirden ya da eurobond satışından kaynaklanan kara mahsup edilmesi mümkün değildir.

Dr Kemal AKMAZ

Yeminli Mali Müşavir

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı